26.1.08

Στον Άη Γιώργη των Φιλικών









Άγιος Γεώργιος του Λατίνου ή των Φιλικών

Εκκλησία στην τοποθεσία Ψήλωμα χτισμένη από τον Γεώργιο Λατίνο τον 17ο αιώνα. Στο διπλανό κελί (έχει εξαφανισθεί με τους σεισμούς) γινόταν η μύηση των αγωνιστών της Εθνεγερσίας, από τον Ηπειρώτη πρόσφυγα ιερωμένο Άνθιμο Αργυρόπουλο, σε μιαν εικόνα του Χριστού, που σώζεται σήμερα στην εκκλησία που ονομάζεται "Τρίμορφο". Η εκκλησία έπεσε με τους σεισμούς του 1893 και αργότερα ξαναχτίστηκε. Και πάλι σωριάστηκε με τους σεισμούς του 1953 και ξαναχτίστηκε αμέσως. Ο ιερός αυτός χώρος αποτελεί εν' από τα πολυτιμότερα μνημεία της Ελληνικής Ιστορίας.

Αυτά λέει ο ιστορικός Ντίνος Κονόμος στο βιβλίο του "Εκκλησίες και Μοναστήρια στη Ζάκυνθο", Αθήνα 1967, σ. 41. Να διευκρινήσουμε, ότι το "Τρίμορφο", πάνω στο οποίο ορκίζονταν οι Φιλικοί στα νεότερα χρόνια φυλάσσεται στο Μεταβυζαντινό Μουσείο Ζακύνθου.

Στον περίβολο του ναού (βλ. φωτό 3) υπάρχει προτομή του Γέρου του Μοριά, επειδή ήταν ένας από εκείνους τους αγωνιστές, που μυήθηκαν στη Φιλική Εταιρεία στο εκκλησάκι αυτό.



4 σχόλια:

kiki είπε...

Να άλλο ένα σημείο στη Ζάκυνθο τόσο κοντινό, στο οποίο έχω πάει μόνο μια φορά! Ευκαιρία που το θύμισες, κάποια στιγμή να πάω...

Βυτιναιος είπε...

Αν κοιτάξεις στο κάτω μέρος του ιστολογίου μου, θα βρεις ένα δημοτικό τραγούδι που θα σε ενδιαφέρει. Δυστυχώς μου το μετέγραψε με κεφαλαία, αλλά αυτό δεν είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα. Αν θες μπορείς να το αναρτήσεις. Άλλωστε τα δημοτικά τραγούδια είναι κοινή κληρονομιά.

Porfyrogennitos είπε...

Φίλε Βυτιναίε, ευχαριστώ για την επισήμανση. Πραγματοποίησα ήδη μια νέα ανάρτηση σχετικά με το θέμα του δημοτικού τραγουδιού, που αφορά στον Κολοκοτρώνη.

Porfyrogennitos είπε...

@ Ονειρομαγειρέματα, είδες καμιά φορά πώς "κρύβονται" τα μνημεία, αν και βρίσκονται τόσο δίπλα μας.